Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008

Σεισμός!

Υποδείξεις για επιβίωση μετά από σεισμό

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο "Triangle of Life ", επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn &nb sp, του MAA Safety Committee , 13/4/04
Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης ( American Rescue Team International , ARTI ), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού.

Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο.
Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα "τρίγωνα" που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.


ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλά "βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι" όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.

6. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ' αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί. Διαδώστε αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές...

16 σχόλια:

 1. Ξορκισμένος να 'ναι..αλλά πρέπει να μάθουμε να ζουμε και με δαύτους.
  ΄Ασε φορτηγό ακούω...και τρέμει η ψυχή μου...
  Το θέμα είναι πως χρειάζεται να το δουλέψουμε με το μυαλό, γιατί εκείνη την ώρα σαστίζουμε

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ για καλό και για κακό ενημερώνω...
  Να ξέρουμε βρε αδερφέ...Πως να συμπεριφερθούμε...
  Ας έχουμε τη λογική να σκεφτούμε εκείνη την ώρα και βλέπουμε...

  Φιλιααααααααααα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Thanks για την ενημέρωση. Ελπίζουμε να είναι σωστή. Πάντως πάλι το κομμάτι μου θα κάνω με αυτά που έμαθα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρήσιμες όντως οι πληροφορίες.
  Από πού ήρθε άραγε η έμπνευσή σου γι αυτή την ανάρτηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Evangelos

  όπως επιθυμείς..Οι πληροφορίες δίνονται και μπορούν να χρησιμοποιούνται από εσάς με όποιον τροπο θέλετε...

  @ KitsosMitsos

  Μου ήρθε ένα mail,και διαβάζοντας το αποφάσισα να το βάλω εδώ... Θεωρώ ότι πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα...Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου φανούν χρήσιμα...
  Αυτά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έλα... (αυτο)σαρκαστικά το λέω... σε συνέχεια της απάντησής σου στο αντίστοιχο σχόλιο (το οποίο ήταν χιούμορ) που έκανα για το post με τους βιασμούς. Και οι δυο ενημερώσεις (ειδικά αυτή με τους βιασμούς) ήταν εξαιρετικές και αφορούσαν πράγματα που δεν ξέρω/ξέρουμε. Εντάξει δεν πήγε να με βιάσει κανείς, αλλά στον πρόσφατο προηγούμενο σεισμό και εγώ κάτω από την πόρτα πήγα. Ελπίζουμε τα στοιχεία που παραθέτεις να είναι βάσιμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Evangelos

  Ναι!!!Καταλαβαίνω...
  Επειδή και εγώ κάτω από το τραπέζι κρύφτηκα στον προηγούμενο σεισμό, γιαυτό το δημοσίευσα.
  Δεν ξέρω κατά πόσο τα στοιχεία είναι βάσιμα, αλλά μου φαίνονται πολύ λογικά αυτά που αναφέρονται στο κείμενο..
  Φιλια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. καλησπέρα. Πέσμου, έχεις σεισμοφοβία; Γιατί ξέρω μια μανταμμμμμμ που εδώ και 16 χρόνια με τρέλανε με τους φαντσιοσεισμούς της. Τα ΄΄εχω μάθει όλα απ' εξω!
  Φιλιά,
  καλό βραδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα,
  χρήσιμες οι πληροφορίες που παραθέτεις, μακάρι να είναι και περιτές!!Σε χαιρετώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. καλά τι σε έχει πιάσει μια με τους σεισμούς μια με τους βιασμούς σου είπε κανείς για τη συντέλεια του κόσμου

  ελα στερέψαμε και αναρτούμε οδηγίες προς ναυτιλωμένους?

  την καλημέρααααααααααα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ ΩΣΗΕ

  Κλησπέρα,
  Σεισμοφοβία???Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο...όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος φοβάμαι εκείνη την ώρα. Ούτε πανικούς ούτε τίποτα...
  Χαιρετώ!


  @ sealike2

  Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισα...ΕεΕεΕ?
  Πώς με βρίσκεις???
  :P


  @ artou

  Θα σου πώ αγαποημένη μου θαπουνόπερα τι συμβαίνει.
  Εσύ γνωρίζεις σε τι φάση βρίσκομαι, είμαι γενικά πολύ ευσυγκίνητη αυτή την περίοδο, έτσι ότι δω που μπορεί να βοηθήσει κόσμο, το κάνω μια ανάρτηση για να το δείτε...Από τη συγκίνηση είναι... :-)

  Άσε που όποτε ξεκινάω να κάνω μια ανάρτηση είναι σαν την προηγούμενη...δακρύβρεχτη...
  Προτιμώ λοιπόν οδηγίες...

  Φιλια κάρμα!!!


  @ modus vivendi

  ΩΩΩΩΩ!!!τι τιμή.......
  Καλησπέρα σας!Καλως ήρθατε...σνιφ σνιφ...


  (είναι από τη συγκίνηση που σας ξαναβλέπουμε μετά από τοοοοοσοοο καιρό!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. μακρια απο εμας....

  παω να κρυφτω μην παρεις και αερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Βλαμμενος είπε...

  Καλά, όταν έρθει εκείνη η ώρα τη στιγμή που θα κουνιέσαι εσύ βγές και φώναζε μακριά από εμάς...

  :-P

  Κρύψου τώρα...
  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ skouliki

  Καλημέρα και σε σένα!!!!!!!!!!!!
  φιλιααααααααααααα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Χμμμ...
Έχετε να πείτε κάτι?Εδώ είναι το σωστό μέρος...
Ακούω λοιπόν!