Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Άνθρωποι & Εργαλεία

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι είναι σαν τα εργαλεία.

Ο καθένας μας έχει φτιαχτεί για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά.Δεν μπορείς να απαιτείς από έναν κάβουρα να ανοίξει τρύπα, ούτε από ένα κατσαβίδι να τρίψει έναν τοίχο. 
Επίσης η απόδοση του κάθε εργαλείου έχει να κάνει από την ποιότητα κατασκευής του. Άλλα εργαλεία είναι βαριάς κατασκευής, τα ακριβοπληρώνεις (γιαυτό έχεις λίγα) αλλά ξέρεις ότι θα ανταπεξέλθουν όσο και αν τα ζορίζεις, ενώ τα εργαλεία που αγόρασες πέρυσι από εκείνο το πανηγύρι, είναι μεν όμορφα και γυαλιστερά αλλά δεν είναι για πολλά πολλά ζόρια. Αν τα ζορίσεις θα σε αφήσουν.

Όσο ζούμε, ο καθένας μας χτίζει το οικοδόμημα της ζωής του. Μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να περάσουμε τη ζωή μας χτίζοντας μόνοι μας ή αν επιθυμούμε να χτίσουμε με άλλους ανθρώπους μαζί. 

Αν επιλέξεις να χτίσεις μόνος σου, το οικοδόμημα  σου θα έχει ατέλειες και το μέγεθος του θα είναι περιορισμένο. Όσο καλό εργαλείο και αν είσαι εσύ, οι δυνατότητές σου είναι περιορισμένες. Δεν μπορεί να είσαι τέλειος υδραυλικός και τέλειος χτίστης και τέλειος μπογιατζής! 

Αν επιλέξεις να το χτίσεις με άλλους ανθρώπους σίγουρα μπορείς να χτίσεις κάτι πολύ μεγαλύτερο! Το αποτέλεσμα θα είναι απόρροια των εργαλείων που χρησιμοποίησες στην κατασκευή. Γιαυτό το λόγο θα πρέπει εξ αρχής να σχεδιάσεις με ακρίβεια τι θέλεις να χτίσεις! Δώσε μεγάλη σημασία στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις! Θα πρέπει να κάνεις μια πολύ ισορροπημένη συλλογή ξοδεύοντας σωστά τα αποθέματα αγάπης σου για να αγοράσεις τα εργαλεία που θα χρειαστείς. 

Ούτε να είσαι τσιγκούνης αγαπώντας μόνο φτηνά εργαλεία από πανηγύρια, γιατί στην πρώτη δυσκολία θα σε αφήσουν και τότε το χτίσιμο απλά θα καθυστερήσει χωρίς να ξέρω τι άλλη ζημιά μπορεί να προκληθεί...
Ούτε να αγαπάς πολύ μόνο ένα εργαλείο βαρύ και στιβαρό, γιατί όσο καλό και να είναι δεν κάνει για όλες τις δουλειές και αργά η γρήγορα θα σε αφήσει και αυτό. 

Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου σαν έναν βαρύ, μεγάλο. φτιαγμένο από μασίφ σίδερο, κάβουρα. Κόκκινο.  Μπορώ να χρησιμοποιηθώ σε πολλές περιπτώσεις , αλλά όχι παντού. Επίσης είμαι εργαλείο βαρέως τύπου. Μπορώ να τραβάω ζόρια αιωνίως χωρίς να σπάσω. 


Όμως αν δεν με προσέξεις και δεν με φροντίσεις σκουριάζω. Και όταν θα προσπαθήσεις να με χρησιμοποιήσεις, η σκουριά θα έχει κολλήσει το μέσα μου και θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να καθαρίσω και να μπορώ να ξαναχρησιμοποιηθώ. Για να μπορέσεις να με αποκτήσεις και να με κρατήσεις, θα πρέπει και εσύ να είσαι εργαλείο βαρέως τύπου. Μπορεί να είσαι πολύ καινούριο, αχρησιμοποίητο, γυαλιστερό, και καθαρό εργαλείο. Μπορεί να είσαι χρησιμοποιημένο ψιλοφθαρμένο αλλά μεγάλης αντοχής εργαλείο. Ό,τι και να είσαι, αν είσαι λίγο λιγότερο από βαρέως τύπου δεν θα με αντέξεις. Γιαυτό μην κάνεις τον κόπο να με πλησιάσεις. 


Το ξέρω το δοκίμασα. Δεν λειτουργεί. Χρόνια τώρα μαζεύω δίπλα μου όλα τα όμορφα, έξυπνα πρωτοποριακά και φανταχτερά εργαλεία. Από πανηγύρια, από μαγαζιά, από πολυκαταστήματα... Όλα ψεύτικα. Κανένα δεν με άντεξε. Όσο και να τα αγάπησα, όσο και να ήθελα να με βοηθήσουν στο οικοδόμημα μου, δεν τα κατάφεραν. Άλλα στην πρώτη και άλλα στη 10η  ή στην 20η δυσκολία έσπασαν.  Γιαυτό σου λέω. Μην έρχεσαι αν δεν είσαι βαρέως τύπου. Δεν θα αντέξεις. 

8 σχόλια:

  1. Χμμ...
    Και εγώ νομίζω είμαι μασίφ, μεγάλο βαρύ εργαλείο...
    Κι έρχονται και μου κολλάνε κάτι κατσαβιδάκια...
    Τι να τους πω;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να τους πείς τίποτα..Απλά εσύ που ξέρεις να κάνεις αυτό που πρέπει...;)

      φιλί!

      Διαγραφή
  2. εισαι μεγαλη...
    τι τρελος συνειρμος...
    μου αρεσει τρελα γιατι δεν ειχα μπει ποτε στη διαδικασια να το σκεφτω ετσι!
    οντως ετσι γινετε, αλλοι βεβαια χτιζουν πολυκατοικιες που ευκολα σαν χαρτοκουτα γκρεμιζονται στο πρωτο σεισμουλη αλλα και αλλες παλιες αλλα πολυ γερες, τα εργαλεια ηταν καλης διαλογης και ακομη και τα φτηνιαρικα συμβιωναν ομορφα και αρμονικα και πλεον αλλαζαν και δεν ειχαν αυτη τη ρετσινια!
    ολα ειναι θεμα επιλογων απο τα πιο απλα μεχρι τα πιο συνθετα, η καθε επιλογη φερνει και μια διαφορετικη επιλογη αλλα παντα κλεινει και μια πορτα! ας ευχηυουμε στη ζωη να επιλεξουμε τα καλα εργαλεια για να χτισουμε το καλυβακι μας αλλα ακομη και αν δεν ειναι τα καλυτερα να τα μεταμορφωσουμε διπλα μας!
    καλο σου βραδυ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι εγώ μεγάλη φίλη μου...Η ζωή μας είναι...
      Όπως είπες και εσύ όλα είναι θέμα επιλογών...
      Καλά όταν επιλέγουμε εμείς, το πρόβλημα δημιουργείται όταν επιλέγουν άλλοι και εμείς απλά πρέπει να υπακούσουμε στις επιλογές τους...

      Με ευχές δεν γίνεται τίποτα. Ολα είναι θέμα επιλογών!;)

      Διαγραφή
  3. ο.Ο
    έξυπνος κι εύστοχος παραλληλισμός :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ που δεν ξέρω από εργαλεία, τι να σκεφτώ; Δεν ξέρω αν είμαι κατσαβίδι ή κάβουρας ή δενξέρωαλλαονόματα. Αν θέλεις να το κάνω με αυτοκίνητα, κάτι σκαμπάζω..

    Πάντως πολύ όμορφο κείμενο! Εύγε!
    Καλημέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, θα στο θέσω αλλιώς.

      Οι σχέσεις είναι σαν τα αυτοκίνητα.

      Σε βοηθούν να πας πιο μακριά, σε μέρη που μόνος σου δε θα πήγαινες ποτέ. Τα αυτοκίνητα για να κινηθούν θέλουν βενζίνη. Χωρίς βενζίνη όσα αυτοκίνητα και να έχεις δεν θα κάνεις βήμα. Έτσι και στις σχέσεις. Αν δεν προσπαθήσεις, αν δεν υποχωρήσεις, και αν δεν αγαπήσεις δεν μπορείς να τις έχεις.

      Ακόμη το θέμα είναι πως προσέχεις τις σχέσεις σου. Αν η σχέση σου με κάποιον είναι μια φεράρι, δεν μπορεί να της βάζεις ανταλλακτικά από φίατ. Γιατί δεν δουλεύουν. Ούτε να της βάζεις τη φτηνή βενζίνη γιατί δεν πάει πουθενά. Όσο και να προσπαθείς αν τα ανταλλακτικά δεν είναι φεράρι απλά θα κουράζεσαι.Αποτέλεσμα δε θα έχεις.

      Κοινώς, θα πρέπει να μπλέκεις με ανθρώπους που σου ταιριάζουν, προκειμένου να χτίσεις ένα σταθερό οικοδόμημα...

      Το 'πιασες τώρα?

      Διαγραφή

Χμμμ...
Έχετε να πείτε κάτι?Εδώ είναι το σωστό μέρος...
Ακούω λοιπόν!